top of page
De belangrijkste handels mogelijkheden zijn:
Voor thuis batterijen (klein gebruikers) met of zonder zonnepanelen, met of zonder overcapaciteit, is er al een interessant verdien model met een:
Dynamisch stroom contract en een algoritme. 
Voor de groot gebruikers (zakelijk gebruikers) geldt hetzelfde echter hier wordt het verdienmodel extra uitgebreid met de volgende mogelijkheden: 
1
Frequentiestabilisatie, handel in onbalans

Het beschikbaar stellen van batterijcapaciteit om kleine onbalansen op het electriciteitsnet op te lossen. Door binnen enkele tientallen seconden nauwkeurig extra stroom op het net te brengen, kan een batterij ervoor zorgen dat de frequentie van de elektriciteit op een gelijkmatig niveau blijft. 

Netbeheerders bieden batterij-eigenaren hier een vergoeding voor. 

Ook (meest) interessant voor buurtbatterijen. 

2
Netcongestie, handel dmv peak-shaving

Het tegengaan van netcongestie door middel van peak-shaving, dit is het opslaan van pieken in de stroom opwek (of beschikbaarheid) en afgifte van stroom op momenten dat er minder aanbod is van elektriciteit. Dit vermindert de benodigde capaciteit op het stroomnet.

3
Day-ahead markt, handel in uurprijzen

Een dag van te voren op de veiling brengen van uur tarieven. De day-ahead markt wordt elke dag om 12.00 uur 's middags vrijgegeven. Op dat tijdstip bepaalt het snijpunt van vraag en aangeboden hoeveelheid de elektriciteitsprijs en het volume voor elk uur. Deze prijs wordt vervolgens betaald of ontvangen door alle marktdeelnemers die succesvol waren op de veiling.

4
Intra-day markt, handel bij urgente vraag, te kort aan stroom

Nadat de day-ahead markt is afgerond, opent de intra-day markt. Op de intra-day markt kunnen deelnemers hun marktpositie aanpassen aan betere prognoses van de vraag of de productie van hernieuwbare energie of aan onverwachte uitval van elektriciteitscentrales. Op de intraday markt is het mogelijk om continu stroom te verhandelen in intervallen van een kwartier, een uur of zelfs langer…. Deze markt is alleen toegankelijk via zogenaamde ‘aggregators’, aan welke een vergoeding betaald dient te worden voor deze service.

Toch zien wij zo weinig batterijen bij bedrijven en dat willen wij nu veranderen door de meest voorkomende redenen weg te nemen welke zijn:

  • onbekendheid 

  • niemand verantwoordelijk binnen bedrijven

  • niet meedenkende of meewerkende leveranciers

  • angst voor uitval of storingen

Echter door een batterij te plaatsen breng je juist:

  • meer zekerheid van levering

  • bescherming tegen uitval

  • extra inkomsten voor het bedrijf

  • extra capaciteit voor leveranciers…

bottom of page